Tiszai kormánybiztos kinevezését kértük

Ladikok a Tiszán

A 2010-es év tavasza rekord magasságú vízállással köszöntött be a Tiszán. A hullámterek zöld rétjei víz alá kerültek és ideális feltételek várták az ívni vonuló halakat. A tavaszi nász befejeztével is megmaradt a szokatlanul magas vízállás, ami egész évet tekintve is meghaladta a szolnoki mérce átlagos 400 cm-es vízállását. A nagy víz rengeteg halat adott a Tisza-völgy folyóinak. Ivadékok milliárdjai hemzsegtek a partszéli vizekben, szakemberek állítása szerint jó, ha ötvenévente van ilyen sikeres ívás. A nyárvégi apadás alkalmával a visszafolyásoknál elképesztő mennyiségű nemes halivadék megerősödött példányainak tömege tért vissza a Tiszába. A közép-tiszai szakaszon köszönhetően a Halász Kft-vel való egyeztetéseknek, nem állták útját a hálók a mederbe visszatérő halaknak.

HETT

A rendkívüli szaporulat megvédést társaságunk elsődleges feladatnak tekintette, hisz ezzel hosszútávra megteremtődhetett volna az egész Tisza-völgyben a munkahelyek tömegét adó, régóta várt horgászturizmus alapjainak lerakása. Mivel a MOHOSZ ebben a témában szokásához híven semmit nem lépett, felkértük a Magyar Mezőgazdasági Családi Egyesületek elnökét Dr. Kovács Zoltán Urat, hogy kapcsolatai segítségével próbálja meg elérni Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter Úrnál, hogy az eszmei és gazdasági értékben, milliárdokban sem mérhető, a természet által ajándékba kapott halmennyiség megmentésének irányítására, meghatározott időre nevezzen ki „Tiszai Miniszteri biztost”. Amikor baj volt a Tiszán, (lásd.: cián) akkor ez megtörtént, amikor a bőség köszönt ránk, akkor mért hagynánk veszni értékünket. A horgászturizmus alapfeltétele a HAL. A cél eléréséhez azonban jelenleg nincs meg az a szervezet, aki koordinálná a feladatokat és felelne ezért. Az összehangolás elengedhetetlen ugyanis a Vízkezelő, a Halászati hasznosító, a Horgászszervetek, a Nemzeti Parkok, a Természetvédelem, a Tiszai Önkormányzatok, a Vízi-rendészet és a Civil szervetek között. Csak minden érintett bevonásával lehet rövid és hosszú távú célokat megvalósítani.

HETT

Sajnos a kérést minden vizsgálat nélkül ledobták a Halászati osztályra, ahol Györbiró Tibor ügyintéző udvarias levélben, Dr. Nagy Dániel főosztályvezető aláírásával megköszönték „aggódásunkat” a Tiszáért. Valószínű, hogy Dr. Fazekas Sándor Miniszter Úrral is közölték, hogy minden rendben van, tennivaló egy szál sem az üggyel kapcsolatban.

HETT

A halászati hasznosítók megpróbálták menteni a menthetőt, de létszámuk, anyagi lehetőségeik nem tették lehetővé, hogy az ellenőrzési és más feladataik ellátása mellett eredményes halmentést folytassanak. Társaságunk egyesületei, ahol lehetett részt vettek ezeken a halmentéseken, de a jövő kapitális halainak legtöbbjére a pusztulás, a szabad rablás várt.

Társaságunk a jövőben sem tesz le arról az elképzeléséről, hogy a fent említett összetett feladatok irányítását egy „Tiszai Biztosi Iroda” végezze.

elválasztó