Halpusztulás a Hortobágy-Berettyón

Ladikok a Tiszán

A 2010 magas Tiszai vízállás sajnos nem csak a halak szaporodásának kedvezett, hanem azoknak a környezetszennyező vállalkozásoknak, vállalatoknak és mezőgazdasági üzemeknek, akik időnként felelőtlenül az élővizekbe engedik szennyezett, vagy mérgezett anyagokkal telt ülepítőit, tartályait. Ebben az időszakban a média igen sokat foglalkozott - joggal - a Rába folyó zúgóin tapasztalható habzással. A Hortobágy-Berettyó folyón zajló katasztrófáról azonban az ott élőkön kívül nem igen hallott senki hírt az országban.

HETT

Az illetékes hatóságok késedelmes intézkedésével a sérült folyószakaszokon ugyan betiltották a halászatot, de ennek ellenére is varsa sorok és hálók sokasága volt a Hármas-Körös tilalmi szakaszán. A kunszentmártoni rendőrök - közül sokan horgásznak szabadidejükben a folyón- lelkiismeretes munkájának köszönhető, hogy ezeket a halászeszközöket begyűjtötték. Pár héttel később jelentkeztek "halászok" a felszedett eszközökért arra való hivatkozássál, hogy ellopták azokat ismeretlenek.

1 2 3 4 5 6

A környezetvédelmi hatóságok vizsgálatai a halpusztulással kapcsolatban megállapították, hogy semmilyen szennyezés nem történt 2010-ben a Hortobágy-Berettyó folyón.

elválasztó